Det var i slutten av juli, da kjæresten min og jeg planla det som ville blitt vår tredje jentetur sammen til London på bare et år, at jeg begynte å mimre om en tur til Amsterdam med en kompis for fire år siden. Det var da kjæresten min sa «Hva om vi reiser til Amsterdam i stedet? Vi vet jo at du klarer å gå rundt som jente i London, så kanskje vi skal prøve å utvide horisonten litt? Og det høres ut som du likte deg i Amsterdam så…» Slik ble det, og torsdag 18. september ankom vi den nederlandske hovedstaden, klare for å tilbringe den neste uka der. Det skulle vise seg at byen kunne by så utrolig mye mer enn hva vi hadde forventet i forkant. Så mye at jeg faktisk ikke helt visste hvor jeg skulle begynne da vi kom hjem og jeg skulle begynne å skrive reiserapporter til bloggen.

Så da starter jeg like godt med en oppsummering, før jeg går mer i dybden i senere innlegg.

Et lite stykke Amsterdam, sett fra taket på vitenskapsenteret Nemo.

På en bro over elven Amstel, som byen har fått sitt navn fra, ikke langt unna hotellet vi bodde på.

Litt historie først. Byen vokste frem da det ved utløpet av elven Amstel ble anlagt en demning for å skape en havn, og det er dette som er opprinnelsen til navnet Amsterdam. Lenge var denne demningen akkurat så langt inn i byen utenlandske skip fikk lov til å dra, og varene ble lastet over på mindre båter og fraktet innover i byen. Dette førte til utgravingen av nettverket av kanaler som kjennetegner byen slik vi kjenner den. Kanalene ble gravd ut over flere perioder, frem til den siste utvidelsen av gamle Amsterdam på midten av 1600-tallet. Byen var på dette tidspunktet en rik handelsby med stor befolkningsvekst på lite areal, og tomteprisene var høye. Så når det ble for dyrt å bygge i bredden, bygde byens befolkning heller i høyden. Disse smale, høye husene preger byen den dag i dag, og bare det å gå langs kanalene og studere denne særegne arkitekturen er noe en lett kan bruke et par timer på.

Om ikke arkitektur er det som interesserer deg, så har faktisk Amsterdam meget gode shoppemuligheter også. I de travle handlegatene Kalverstraat og Nieuwendijk finner man flere av de kjente kjedebutikkene som H&M, Forever 21 og Zara. Like i nærheten av der disse to gatene møtes på Dam-plassen, bak det kongelige palasset, ligger også kjøpesenteret Magna Plaza med sine litt mer eksklusive butikker. Så Amsterdam har noe å tilby for alle typer shoppere innenfor en svært liten radius. Men vær obs på at ikke alle butikkene tar Visa, og noen legger til og med til 5% på sluttsummen når du betaler elektronisk. Det er riktignok minibanker på hvert gatehjørne, så det bør ikke være vanskelig å sørge for å alltid ha noen euro på innelommen. Det er også greit å vite at nesten ingen restauranter tar kort, selv ikke i det øvre prissjiktet.

Magna Plaza. Imponerende både på utsiden og innsiden.

Og apropos mat. Amsterdam er vel kanskje ikke det reisemålet som står øverst på listen for gastronomer og andre matelskere, for nederlenderne er ikke akkurat så kjent for sitt kjøkken. Bybildet er derfor preget av sine argentinske steakhouses, pizzeriaer og asiatiske restauranter. Men om du liker pannekaker bør du oppsøke et pannekakehus for å smake på Nederlands nasjonalrett, og pannekakene der er noe annet enn de vi spiser her hjemme med sukker og blåbær på. Når du sitter der og studerer menyen er det lett å lure på om de ikke har rotet litt og gitt deg menyen fra pizzeriaen ved siden av i stedet. For de bruker virkelig alt mulig på pannekakene sine.

Øvrige typiske nederlandske matretter, slik som frikandel, kroket og bitterballen, fungerer best som en snack. Disse kan du kjøpe fra automater i veggen rundt omkring i byen, og det ble raskt en vane for kjæresten min og meg å spise bitterballen til lunsj hver dag. På McDonalds.


Kroketten i veggen hos Febo, og bitterballen hos McDonalds, sistnevnte servert med sennep. Panert med brødsmuler på utsiden, men hva det er fylt med? «Det vil du ikke vite» sier alle nederlenderne jeg har snakket med. Men godt er det i alle fall, og jeg savner min daglige dose bitterballen med sennep. Beklager dårlig bildekvalitet, men disse bildene ble tatt med mobilen, ikke speilreflekskameraet.

Alt i alt har Amsterdam utrolig mye å by på for enhver smak, og jeg har ennå bare skrapt overflaten. Så i tiden fremover vil jeg her i bloggen gå i dybden og dele egne opplevelser av det jeg allerede har omtalt i dette innlegget, både shopping, arkitektur, mat og et par ting jeg ennå ikke har nevnt. Så hvis du er nysgjerrig på hva mer Amsterdam kan tilby, vil jeg anbefale deg å følge med. Neste gang skal jeg snakke litt om den beste måten å få sett byen på, nemlig fra vannet.

…og for de som måtte lure. Jeg klarte å gå rundt i Amsterdam som jente.

#transkjønnet #transkjønnethet #skeiv #lhbt #lgbt #reise #Amsterdam #Nederland #opplevelse #shopping #mote #mat #bitterballen #frikandel #kroket