«Her skal det ikke tas noe bilde av meg!» sier jeg mens jeg løfter hånda så den kommer mellom ansiktet mitt og linsa på kameraet som mamma holder i hendene. At mamma tar bilder av meg og søsteren min under middagen på julaften er ikke noe nytt, og det er heller ikke noe nytt at jeg da er kledd i dress. Jeg har brukt å godta begge deler for mamma sin skyld. Fordi hun synes det er viktig at man pynter seg på julaften. Fordi hun gjerne vil ha bilder av meg og søsteren min ved middagsbordet hvert år.

Men i år klarer jeg det bare ikke, og jeg har ingen ønsker om å forevige dette øyeblikket for fremtiden. Jeg vet ikke om det er fordi jeg har latt håret mitt gro ut og det derfor begynner å få en respektabel lengde, men i år føler jeg meg jævlig og mer utkledd enn noen gang der jeg sitter i dressen jeg hater, men som det forventes at jeg går i fordi jeg er født som gutt.

Jeg er lei av å kle meg ut som den gutten de forventer at jeg skal være. Jeg vil kle meg som den jenta jeg føler meg som!

CHRISTMAS TREE BACKGROUND Illustrasjonsfoto: miloslav78 / yayimages.com

Foreldrene mine har etter hvert skjønt at jeg er transkjønnet, men selv om mamma nylig ga et hint om at hun godtar meg, så virker det som at de oppfatter dette som en utkledningslek. Under de premissene føler jeg det blir vanskelig å spørre om jeg det er greit at jeg kler meg i kjole i stedet for dress på julaften, når denne kvelden er så hellig for henne som den er. Jeg føler det blir litt som å spørre om å få kle meg ut i stedet for å pynte meg, selv om det jo er nøyaktig det jeg føler at jeg gjør når jeg stiller i dress. Da er jeg utkledd i et ukomfortabelt kostyme jeg hater bare for glede henne, mens jeg er misunnelig på alle de kjolekledde jeg ser denne dagen, inkludert programlederen på God Morgen Norge.

Men når vi kommer til gaveutdelingen får jeg på et tidspunkt en myk pakke i hendene som fort viser seg å være en ullgenser, og litt senere på kvelden viser det seg at søsteren min har fått helt maken. Mamma, som vet at jeg tåler kulde ekstremt mye bedre enn varme og derfor ikke bruker tykke gensere så mye, skyter inn at hun kjøpte disse genserne til oss som noe vi kunne ha på oss når det bli kaldt på hytta. Så ser hun på meg før hun sier lavt «Dessuten så er genseren unisex».

Med et begynner jeg å lure på om dette kanskje er siste gang jeg feirer julaften kledd i dress?

Neste gang: årets julegavefangst!

#transkjønnet #transkjønnethet #trans #lgbt #lhbt #jul #godjul #julaften #utfordring #familie #filosofering #tanker #juleantrekk #juleoutfit #depresjon #angst #psykisk #helse #mentingervisstiferdmedåskje #såduharåfølgemed