Jeg har vært noen runder i London, en by som omtales som et slags mekka for shoppere, uten at jeg selv helt har klart å få de helt store shoppeopplevelsene der selv. Vel er det mange butikker der, men veldig lite av det som er på innsiden av dem har falt i smak. Så når vi skulle til Amsterdam, en by jeg aldri hører noen snakke om i forbindelse med shopping, kom vi i det hele tatt til å finne noe?

Vel, nå som jeg er hjemme igjen etter en uke i Amsterdam, så sier jeg bare: fuck Oxford Street! Det er Kalverstraat og Nieuwendijk som er stedet å være!

Den sørlige enden av Kalverstraat, tidlig på dagen da det ennå ikke var så mange ute i gatene.

Amsterdam oppleves av de fleste som en kompakt by som lett kan oppleves til fots. Dette gjelder tydeligvis også for de som er ute etter nye tekstiler, for shoppeaktiviteten ser ut til å være komprimert sammen i samme området, og da hovedsaklig i gågaten Kalverstraat. Jeg mener, jeg har ikke tall på hvor mange H&M-logoer vi passerte fra den ene enden til den andre. Og jammen så vi ikke flere i den andre handlegaten Nieuwendijk også.

Siden vi hadde tatt inn på et hotell på sørsiden av sentrumskjernen, ble det naturlig for oss å starte i den sørlige enden av Kalverstraat og jobbe oss oppover. I denne gaten finner man flere av kjedebutikkene vi er vant med hjemmefra, som H&M, Zara og Monki, og i gaten finner vi også Forever 21 som både kjæresten min og jeg forelsket oss hodestups i, og jeg må innrømme at vi brukte et par timer her.

Kalverstraats andre ende er ved Dam-plassen, men shoppingen stanser ikke her. For når du kommer hit, er det bare å gå rett frem forbi det kongelige palasset, og der begynner en annen handlegate, Nieuwendijk, som en fortsettelse av Kalverstraat. Her finner vi også flere kjedebutikker, blant annet New Yorker, som kjæresten min og jeg nå er veldig glade for at nå har åpnet sin første Trondheimsavdeling bare en uke etter at vi kom hjem. For her var det også mye vi likte.

Dette bildet av Kalverstraat er tatt fra tredje etasje hos Waterstone’s. Her ble jeg stående en stund og snakke med to ansatte i fagbokavdelingen etter at jeg så dem bla i Lonely Planets reiseguide for Norge med store og entusiastiske smil. Og ja forresten, det var jeg som tok kontakt og jeg var kledd som jente denne dagen også. Så det sier noe om hvor trygg jeg følte meg på meg selv under oppholdet. Ikke at de så ut til å bry seg stort med at de snakket med en transjente heller. Det de hadde sett på med entusiasme i reiseguiden var Svalbard, men etter at jeg fortalte dem om Nidarosdomen, bryggene og trehusbebyggelsen, så ga jeg dem lyst til å reise til Trondheim. Det sa de i alle fall…

Men Kalverstraat og Nieuwendijk kan ikke bare by på klær og tekstiler. Det meste som kan forbindes med shopping finner du i en av disse gatene, eller kanskje til og med begge, enten du er på jakt etter dataspill, Lego eller Swarovski-krystall. Sistnevnte har et utsalg i hver av gatene.

For meg som er over middels interessert i litteratur ble det også tilbragt en del tid i den lille butikken English Bookstore, og den noe større Waterstone’s på tre etasjer med bare engelske bøker.

Skulle du bli sliten i beina underveis, finnes det flere små serveringsteder og kafeer der, og McDonalds og Burger King har også avdelinger der. Jeg fikk faktisk inntrykk av at det meste finnes i Kalverstraat og Nieuwendijk da vi snublet innom en butikk som så ut til å være skreddersydd meg og bloggen min:

…sånn sett en dårlig forretningsidé, for jeg kjøpte ingenting der.

For den litt mer kresne shopperen på jakt etter tekstiler av det eksklusive slaget, ligger også kjøpesenteret Magna Plaza i området. Det finner du bak det kongelige palasset ved Dam-plassen, og det kan være en fin omvei dersom du er på vei over plassen fra Kalverstraat til Nieuwendijk, om ikke annet bare for å se. For kjøpesenteret er like imponerende på utsiden som på innsiden.

Riktignok ble dette litt for eksklusivt for vår smak, og på tross av en velutstyrt film- og musikkforretning i toppetasjen hvor vi brukte litt tid, dro vi ut av dette senteret tomhendt. Vel, kanskje ikke tomhendt, men vi hadde ikke med oss noe mer ut enn vi hadde med oss inn. Og med tanke på hvordan jeg så ut etter å ha tilbragt bare en dag i Amsterdams handlegater er det kanskje like greit?

Men hva kjøpte jeg egentlig?

Det skal jeg svare på i morgen, så titt innom igjen da!

#transkjønnet #transkjønnethet #skeiv #lgbt #lhbt #reise #Amsterdam #Nederland #Kalverstraat #Nieuwendijk #oxfordstreet #jentetur #shopping #mote #fashion #innkjøp #antrekk #outfit #klær