Ofte når jeg leser andre blogger, hender det at jeg etter en lang serie med bilder snubler over teksten «Bilder lånt fra Google». Man skulle tro at dette bare skjedde i bloggene til 12-åringer som skulle ønske de var 14. Men skremmende nok ser jeg den også fra tid til annen hos både toppbloggere og til og med blant de nominerte til Vixen Blog Awards!

Uvitenheten er tydeligvis så stor der ute at jeg kjenner jeg er nødt til å forklare hvordan verden egentlig fungerer.

For nei, du har ikke lånt bildene fra Google!

Google er en søkemotor. På samme måte som at ingen av tekstene du får opp når du gjør et søk faktisk ligger på Google, men på en annen side som søkemotoren linker til, ligger det ingen bilder på selve Google. Google gjengir kun bilder fra andre sider. Det eneste bildet som faktisk ligger på Google, er logoen deres.

Ville du gjengitt utdrag fra en artikkel i VG med Google som rettighetshaver fordi du fant artikkelen da du søkte der?

Dette arkivbildet har jeg ikke lånt fra Google, men derimot tatt det selv. Med et kamera altså, ikke fra Google.

Det å låne innebærer dessuten å levere tilbake. Det har vel ikke du noen planer om, du har jo tatt dem og postet dem på bloggen din hvor de blir liggende urørt til den dagen serveren ryker. Du har ingen planer om å ta dem ned selv etter en stund.

Du har med andre ord ikke lånt bildene av Google. Du har stjålet dem fra en fotograf som kanskje har dette som levebrød, men som ikke får betalt fordi du bidrar til misforståelsen om at alt på internett er fritt vilt og kan brukes av hvem som helst. Du gir ikke engang fotografen anerkjennelse ved å kreditere denne som opphavsperson. Du bare går ut i fra at fordi du fant bildet i en katalogtjeneste så er det de som eier det, og at disse dessuten synes det er greit at du bruker det.

En ting er når en 12-åring gjør det. Hun vet ikke bedre. Men når toppbloggere som selv har inntekt og lever av å formidle eget åndsverk i form av tekst og bilder gjør det, og dermed indirekte tjener penger på åndsverket til noen andre, så reagerer jeg. De burde vite at det er noe som heter opphavsrett, og det vet jeg at de gjør også, da de jo faktisk oppgir at bildene ikke er deres.

Mon tro om de hadde synes det var greit at jeg postet deres bilder i bloggen min med Google oppgitt som rettighetshaver.

Det var jo der jeg fant dem…

PS! Alle bildene i min blogg er eget åndsverk, med mindre noe annet er oppgitt. Når jeg bruker andre bilder, bruker jeg kun bilder fra bildedatabaser hvor opphavspersonen selv har merket bildet for fri bruk, eller i henhold til norsk lov om sitatrett. I begge tilfeller blir opphavsperson kreditert.

Dette gjelder også hvis jeg har for eksempel spurt en annen blogger om det er greit at jeg bruker dennes bilde.

De svarer som regel ja.

#blogg #info #opphavsrett #åndsverk #lov #lovdata #juss #toppbloggerneburdevitebedre