I går fortalte jeg at jeg har gått gjennom klesskapet mitt og ryddet ut alt jeg ikke bruker lenger, og i veldig mange av tilfellene, aldri har brukt. Men i prosessen fant jeg plutselig noe helt spesielt. To plagg jeg kjøpte da jeg var 17 år. Mine aller første jenteklær!

Jeg husker den dagen jeg kjøpte dem. Jeg hadde allerede visst i cirka fire år at jeg følte meg som jente, men det var kun det siste året jeg hadde turt å innrømme det for meg selv. Frem til nå hadde jeg brukt å låne klær av søsteren min, men jeg visste at jeg før eller siden måtte begynne å kjøpe mine egne klær. Nå var visst dagen kommet, og selv om jeg hadde med meg en venninne så var jeg skitnervøs der vi gikk rundt på Mercur kjøpesenter i Trondheim og så. Vi brukte flere timer fordi jeg var så nervøs, og jeg klarte ikke en gang å røre klærne som hang på stativene. Venninna mi måtte bla gjennom for meg mens jeg så på.

Men etter mye om og men endte jeg altså opp med to plagg. En topp og et skjørt. Toppen ser jeg på merkelappen at kommer fra H&M, men jeg aner ikke hvilken butikk skjørtet kommer fra. Men etter denne dagen var det gjort. Jeg hadde mine egne jenteklær.

Dermed ble det litt pussig da jeg gikk gjennom den svære haugen med klær, og disse to plaggene dukket opp. For en gang eksisterte ikke denne haugen. Det eneste jeg hadde av jenteklær var disse to plaggene, sammen med et undertøysett og en strømpebukse. Det brukte å ligge i en pose jeg skjulte mellom senga mi og veggen. Det var alt jeg hadde.

Egentlig synes jeg det er litt rart hvor bra disse klærne fortsatt ser ut, selv om moten har forandret seg littegrann siden jeg var 17. For etter hva jeg har sett hos andre i min situasjon, så fortelles det gjerne om en håpløs blomstrete fasongløs kjole eller et annet gyselig plagg. Et skikkelig «hva faen tenkte jeg på»-øyeblikk av den typen jeg beskrev i gårdagens innlegg. Men jeg startet altså ferden med noe stilig, og noe jeg kunne gått med i dag. Hadde det ikke vært for at klærne ble kjøpt for mange baconcheeseburgere siden og derfor ikke passer lenger. Og det var ikke fordi jeg hadde med meg en venninne som kom med råd og vink, jeg plukket ut disse plaggene selv.

Så hva i all verden skjedde i mellomtiden?

Som sagt passer ikke disse to plaggene lenger, og jeg hadde derfor tenkt å legge dem i haugen sammen med alle de andre klærne jeg ikke har bruk for og legge dem i Fretexcontaineren lenger borti gata her. Men jeg klarte det ikke. Jeg kjente jeg var for nært knyttet til dem, og at å kvitte meg med dem var som å kvitte seg med historien min. Det er jo de første jenteplaggene jeg noen gang har eid, og jeg har derfor brukt dem veldig mye, i skjul på rommet mitt da jeg var tenåring. Dette var jo starten. Dette er jo hvor jeg kommer fra.

Så jeg bestemte meg for å beholde dem. Akkurat som at profesjonelle fotballspillere ofte beholder drakten fra viktige kamper i karrieren. Den første kampen for favorittklubben. Den første landskampen. Den første kampen de scoret mål i. Så hvem vet. Kanskje dette havner i glass og ramme på veggen min en dag, for å minne meg på hvor det begynte?

#transkjønnet #transkjønnethet #trans #skeiv #lhbt #lgbt #mote #fashion #outfit #antrekk #shopping #innkjøp #nostalgi #rockchick #huskerjegbruktedetsomnickpånettetinoenår #barepågrunnavdentoppen #ogselvsagtmåttedenførstetoppenminhaenrødfendergitarpåseg #sånnerdet