Jepp, nå er det under to uker igjen til Halloween. Denne høytiden som vi i Norge for noen tiår siden kun kjente gjennom amerikansk popkultur og som faktisk er yngre enn Gullrekka på NRK1 på fredagskveldene. Siden tradisjonen er så ung, og jeg hadde entret tenårene da den kom til mitt nabolag, har jeg ikke noe forhold til den overhodet. Ikke liker jeg å kle meg ut heller. Jeg mener, jeg åpner flertallet av blogginnleggene mine med å si at jeg skulle ønske jeg var jente. Men jeg går rundt i samfunnet kledd i gutteklær hver eneste i dag. Er jeg ikke utkledd ofte nok som det er?


Sannelig har jeg ikke på meg maske på alle bildene i denne bloggen også…

Jeg vet det er flere av mine lesere som føler det samme som meg. Så til dere sier jeg: hva med å snu litt på flisa? Hvis du er invitert til en Halloweenfest, så er det forventet at du kler deg ut. Men de andre vet ikke at du kler deg ut hver eneste dag, for dem er det dine normale klær. Så da vil jo det som du føler er normalt for deg oppfattes som unormalt for dem? Som et kostyme? Hvorfor ikke gå kledd som en jente på Halloween?

Jeg tenkte å gjøre det en gang, da jeg ble invitert til utkledningsfest på Halloween. Men jeg ble rådet av en venninne til å ikke gjøre det. Hvis jeg ville bli tatt seriøst som jente den dagen jeg fant motet til å stå frem, var det ikke dumt av meg å starte med å gjøre en vits av det først ved å komme kledd som jente på et teit kostymeparty? Jeg synes dette hørtes fornuftig ut, så jeg droppet det. Men litt senere ble jeg invitert til en annen fest med utkledningstema, men denne gangen som et mer definert tema: kom utkledd som det motsatte kjønn. Jeg bestemte meg for å utnytte dette og dro, kledd i en av mine favorittkjoler, med en av mine beste venninner. Hun utkledd som mann for anledningen. Men det jeg oppdaget var at selv om det ble en vits for de andre som kom kledd som jenter, så var det ingen som lo av meg. Jeg ble derimot møtt av imponerte blikk. «Du ser jo veldig bra ut jo. Som en ekte jente til og med!». Jeg fikk så mye selvtillit den kvelden at jeg i ettertid valgte å avsløre hemmeligheten min til flere av dem som var på den festen etterpå.

En av dem bemerket riktignok at hun hadde fått en mistanke om det fordi «kostymet» mitt var så gjennomført, i motsetning til de utkledde gutta som bare hadde kastet på seg noe uten forståelse for hvordan plaggene spiller sammen med hverandre og sminken. I tillegg så jeg ut til å være litt for komfortabel og naturlig i de klærne etter hennes mening, særlig med tanke på hvor naturlig jeg bevegde meg rundt på de høye hælene, noe jeg forøvrig fikk mange spørsmål om hvordan jeg klarte den kvelden.

Skulle en være redd for at dette skal bli for tydelig hvor komfortabel en er i rollen som jente, så går det an å dra antrekket et skritt videre. Nemlig å kle seg ut i et jentekostyme, som i et kostyme du ville ha valgt om du var født som jente. Enten det er en av Disney-prinsessene, sexy flyvertinne, heks, whatever. Da vil du jo få følelsen av å gå i et kostyme, og samtidlig være kledd som jente. Sjansen for at latteren sitter litt løsere da er selvsagt der, men igjen. Du er i et kostyme, du er ikke deg selv. Så da gjør det vel ikke noe?

Føles det for skummelt å blotte denne siden av deg ved å kle deg som jente på Halloween, allier deg med en venninne du stoler på og få henne til å kle seg som gutt. Det føles med en gang mye mindre skremmende når man er sammen om noe. Her kan man også ta det et skritt videre som i forrige avsnittet, med deg i jentekostymet og venninna di i guttekostymet. Hva med å gå som Link og Zelda? Gomez og Morticia Adams? Rockestjerne og groupie? Mulighetene er uendelige.

Jeg tenker fortsatt ikke å markere Halloween på noe som helst vis, men det er mest fordi ingen i min nåværende omgangskrets gjør det heller. Men for deg som leser denne bloggen, er i samme situasjon som meg og er blitt invitert til et Halloweenarrangement. Disse rådene er til deg. Så hvorfor ikke gå som jente i år?

Du har i underkant av to uker på deg å finne ut hva du skal ha på deg, og eventuelt gjøre avtale med en venninne. Så det er bare å begynne.

Jeg skal derimot bruke tiden som er igjen til 31. oktober til å finne ut hvordan man kobler fra ringeklokka, så jeg slipper å bli forstyrret av snørrunger med sukkerabstinenser. I min barndom måtte vi jobbe for godteriet ved å synge julesanger, og vi måtte gjøre det i romjula, i skoleferien. Dagens unger har det alt for godt.

Hvordan skal du feire/markere/ignorere Halloween?

#transkjønnet #kjønnsforvirring #halloween #testertagsselvomjegikkeanerhvordandettefungerer