Jeg skulle ønske jeg var jente. I flere år nå har jeg følt at innsiden av hodet mitt ikke stemmer med utsiden. Men er dette riktig?

Den siste tiden har jeg sett flere bekjente på facebook poste sitt resultat fra en såkalt hjernetest på NRKs nettsider, en test som skal avgjøre om du har en mannlig eller kvinnelig hjerne. Siden jeg jo er overbevist om at jeg er jente selv om jeg er født med guttekropp, så måtte jeg jo ta testen jeg også, for å se om dette stemte, men selvsagt mest på gøy. Så jeg bestemte meg for at hvis resultatene viste at jeg hadde en mannlig hjerne, så skulle jeg trekke på skuldrene og godta det, selv om jeg altså føler meg mer som kvinne enn mann. Veldig mange av venninnene mine som postet sine resultater på facebook hadde også uttrykt sin misnøye over å ha fått en lav score, noe som tydet på mannlig hjerne, uten at jeg ville tvile på kjønnet deres av den grunn. Så jeg klikket meg inn.


Det første som slo meg var hvor lett denne testen var å gjennomskue. Veldig mange av svaralternativene synes jeg var temmelig åpenbare hvor de ville plassere deg på poengskalaen. Jeg synes det var lett å se hvilke påstander som var «mannlige» og «kvinnelige» egenskaper ut i fra et enfoldig og stereotypisk syn, men ok, jeg valgte å ignorere dette og svare mest mulig ærlig. Det var et par steder jeg var veldig usikker, men valgte å ta testen to ganger, og velge det andre alternativet på de spørsmålene jeg vippet mellom to påstander.

Men før jeg avslører resultatet mitt, her er hva det står om poengberegningen:

Mannlig hjerne
De fleste menn skårer mellom 0 og 180 poeng, og de fleste kvinner mellom 150 og 300. De som har en typisk maskuling hjerne, skårer som regel under 150. Jo nærmere 0 de kommer, desto mer maskuline er de, og desto høyere vil testosteronnivået deres antagelig være. De viser sterke logiske, analytiske og verbale evner og er gjerne disiplinert og velorganisert. Jo nærmere 0 de kommer, desto dyktigere er de til å prosjektere kostnader og forutsi utfallet av statistisk data, praktisk talt uten å la seg påvirke av sine følelser. Poengsummer i området under 0 er sterkt maskuline, og forteller at store mengder testosteron var til stedet på tidlig stadier i fosterutviklingen. Jo lavere poengsum en kvinne har, desto større er sannsynligheten for at hun har lesbiske tendenser.

Kvinnelig hjerne
Hovedsakelig kvinnelige hjerner vil gi poengsummer over 180. Jo høyere poengsum, desto mer kvinnelig hjerne, og desto større sannsynlighet for at vedkommende har klare kreative, kunstneriske og musikalske talenter. Dette er personer som tar flere beslutninger på grunnlag av intuisjon eller magefølelse, og de er flinke til å identifisere problemer ut fra et minimum av informasjon. De er også gode problemløsere ved bruk av kreativitet og innsikt. Jo høyere poengsum en mann har over 180, jo større sannsynlighet for at han er homofil.

Menn som skårer under 0,og kvinner som skårer over 300, har så ulike hjerner at det eneste de trolig har felles, er at de bor på samme planet!

Både mannlig og kvinnelig hjerne
Poengsummer mellom 150-180 viser at personen har trekk fra begge kjønn i måten å tenke på, eller en fot i begge leirer, rent kjønnsmessig. Disse personene heller ikke klart i mannlig eller kvinnelig retning i sin tankemåte, og de har gjerne en mental fleksibilitet som gjør at de er gode å ha i alle sammenhenger der problem skal løses. De har anlegg for å komme godt ut av det med både menn og kvinner.

Denne testen er hentet fra boka ?Hvorfor menn ikke kan lytte og kvinner ikke kan lese kart? (2003) av Allan og Barbara Pease.

Så kort oppsummert, menn havner som oftest mellom 0 og 180, kvinner over 180, og de mellom 150 og 180 står på en måte med en fot i begge leirer. Men hvor havnet jeg?

Som sagt besvarte jeg testen to ganger, fordi det var enkelte spørsmål hvor jeg var like enig i to av påstandene. Så på første runde gjennom fikk jeg 195 poeng. Andre gang fikk jeg 205. Altså har jeg, kanskje ikke så overraskende, en kvinnelig hjerne i følge denne testen. Eller har jeg egentlig det?

For som jeg sa innledningsvis så har veldig mange av disse spørsmålene temmelig lette å plassere på stereotypiske «mannlige» og «kvinnelige» egenskaper. Men det er jo ikke gitt at alle menn og kvinner har alle disse, virkeligheten er da langt mer nyansert enn som så. Det står jo til og med i poengberegningen at personer med såkalt kvinnelig hjerne har større sannsynlighet for kreative, kunstneriske og musikalske talenter. Joda, jeg har og har hatt flere kreative og kunstneriske prosjekter jeg, både innen skriving, tegning og musikk. Bloggen er et av dem. Søsteren min har flere ganger uttalt at det ikke var mer kreativitet igjen da hun ble født, fordi jeg stakk av med alt. Men det er jo ikke dette som gjør meg til kvinne?


Og så legger jeg merke til en detalj til. Jo lavere score en kvinne har, jo større sjanse er det for at hun er lesbisk står det. Og en mann over 180 har større sjanse for å være homofil. Dette finner jeg interessant. Jeg fikk jo i begge rundene poengsum over 180, henholdsvis 195 og 205. Jeg har aldri forelsket meg i noe annet enn jenter, og jeg ser på meg selv som lesbisk. Men jeg havnet ikke langt nede på skalaen. Da vil kanskje noen av de som nekter å godta meg som jente si «jammen du er jo ikke kvinne, du har mannskropp, da er du mann da». Men det stemmer jo heller ikke, for selv om jeg et ørlite sekund bare for å bevise et poeng går med på at jeg er gutt, så forelsker jeg meg fortsatt bare i jenter, og da er jeg ikke homofil. Derfor blir resultatet mitt ekstra interessant… og ekstra forvirrende.

Men igjen, det er bare en dum, og litt morsom, test som er litt for basert på stereotyper. Man bør ikke ta den alt for alvorlig og heller se det litt komiske i det når du føler at det ikke stemmer. Men siden den er så basert på stereotyper som den er, så tror jeg at jeg vil føye til et eget svar for de som kanskje forventer å få mannlig hjerne som resultat:

«Samme hva du svarte på denne testen, så er du ikke mann. Ekte mannfolk tar nemlig ikke personlighetstester»

PS! Dersom du er nysgjerrig på om du selv har mannlig eller kvinnelig hjerne, lat som om du får svaret ved å ta testen her!

#transkjønnet #transkjønnethet #kjønnsroller #kjønnsforvirring #personlighetstest #stereotyper #skeiv #lesbisk #homofil #leserdudetteharduformyefritid