I går rullet jeg øynene mine gjennom tv-programmet, da jeg ble tiltrukket av setningen «Mann uten penis». Ikke overraskende skulle det vise seg å være en dokumentar om transkjønnethet, og siden det jo er et tema som i høyeste grad berører meg, bestemte kjæresten min og jeg oss for å se programmet. Det angrer vi ikke på.


Illustrasjonsfoto: NRK

Dokumentaren handler om Luca som er født som jente, men nå lever som mann. Men selv om han definerer seg selv som mann, og oppfattes som en mann av de han passerer på gaten, så er han fortsatt juridisk kvinne. Dette skaper selvsagt utfordringer, når han ikke får sperret bankkortet over telefon fordi han har mannstemme og han i alle identifikasjonspapirer står oppført som kvinne, og han dermed ikke klarer å overbevise om at han virkelig er kortets eier.

Som jeg sa til kjæresten min på det punktet i programmet, det er derfor jeg ikke reiser til og fra London som kvinne, men skifter klær mens vi er der. Tenk deg oppstyret som ville oppstått i passkontrollen.

For selv om Luca er født som jente og lever som mann, og dermed er motsatt av meg som ønsker å leve som kvinne, så deler hans historie mange fellestrekk med min. Jeg kjente meg veldig igjen i hans historie fra juleballet hvor han ønsket å gå i dress, men ble «tvunget» inn i en kjole han følte seg ukomfortabel i på grunn av samfunnets normer. Hvor mange ganger har ikke jeg ønsket å brenne dressen min, og heller trekke inn i en kjole?

Jeg anbefaler alle som er nysgjerrige på hvordan det er å leve med «feil» kjønn, og utfordringene og fordommene vi kan oppleve også etter behandling på grunn av dagens lovgiving, å se dokumentaren. Den ligger tilgjengelig for streaming på NRKs Nett-TV, og kan dermed sees her.