Jeg har blitt invitert til et bryllup. En kusine av meg skal gifte seg, og hele familien ser frem til den store dagen med stor glede og entusiasme. I alle fall den kvinnelige delen av familien. For alle jenter elsker vel bryllup?

Vel, ikke jeg. Jeg kjenner jeg ikke har spesielt lyst til å dra. For mens mamma og søsteren min i det siste har flydd byen rundt med smil om munnen på jakt etter ny kjole, så vet jeg at det er opplest og vedtatt at jeg stiller i dress fordi jeg er født som gutt. Hele dagen kommer jeg til å se misunnelig på alle de fine kjolene og ønske det var meg, for det gjør jeg alltid ved en anledning som krever pent antrekk, noe som dessverre hører med når en er født som gutt men føler seg som jente. Men i et bryllup pynter man seg ofte litt ekstra, og kjolen skal helst være ny, og spesielt innkjøpt til denne store dagen. Derfor føles det ekstra vondt når jeg ser hvor bra alle damene ser ut i de nye antrekkene sine, og tenker at sånn kunne jeg også sett ut om jeg hadde blitt født med tissen på innsiden. Men i stedet for å gløde som dem i en ny kjole, føler jeg meg fanget i dressen jeg hater. Den nøyaktig samme dressen som jeg hadde på meg da storesøsteren til bruden giftet seg for et par år siden.

Noen har riktignok sagt til meg at det er da ennå noen måneder igjen til dette bryllupet og at jeg har da tid til å stå frem med hemmeligheten min, slik at jeg også kan møte opp i kjole. Men selv om det forsåvidt er sant, så vet jeg ikke om jeg har lyst til det på grunn av en spesifikk person.

Jeg snakker selvsagt om bruden.

For det finnes en haug av uskrevne regler om hva man ikke kan ha på seg i et bryllup fordi man ikke skal ta oppmerksomheten bort fra bruden. Hvit kjole er fysj, og rød kjole likeså, både fordi det er en sterk farge som lett utmerker seg og visstnok også fordi det signaliserer at du står i med brudgommen. Hvor dette kommer fra aner jeg ikke, men jeg kan med sikkerhet si at jeg nok vil skille meg ut og stjele mye oppmerksomhet fra brudeparet uansett hvilken farge jeg velger på kjolen min. Dette er tross alt min kusines store dag, en hun sannsynligvis har drømt om siden hun var liten jente. Visst er det noen måneder igjen til dette bryllupet, men den utvidede familien treffes jo ikke så ofte og det vil være folk der jeg ikke har sett på flere år. Så det blir nok så jeg tvinger meg selv inn i dressen denne gangen også, av respekt for brudeparet.

For jeg kan jo spørre jentene som leser dette: hvordan ville du følt det om din fetter brukte ditt bryllup, og din sjanse til å være prinsesse for en kveld, til å vise seg for familien for første gang som jente?

#transkjønnet #transkjønnethet #trans #skeiv #lhbt #lgbt #bryllup #kleskode #utfordring #skikk #bruk #samfunn #samfunnsnormer #antrekk #outfit #klær #mote #fashion