Under oppholdet mitt i Amsterdam postet jeg disse bildene med ordene «En kveld i Red Light District, og det er lett å la seg rive med«. Men hvordan endte jeg egentlig opp i et av de mange vinduene i Red Light District, badet i rødt lys?


Kjæresten min var veldig skeptisk til å besøke Red Light District. Forståelig nok, for hun så for seg trange, lugubre smug med de prostituerte til utstilling på hver side, stirrende tilbake på deg. Men hun kunne ikke tatt mer feil. Red Light District, eller De Wallen som området egentlig heter, er en helt vanlig bydel med butikker, kafeer og til og med leiligheter. Den eneste forskjellen er dette røde lyset som gatene bader i. Ja, og det faktum at det som stilles ut i vinduene er litt annerledes. Men det finnes ikke skummelt å gå der, faktisk er det mest fascinerende.

Det er omtrent 900 prostituerte på jobb i Red Light District hver dag, fordelt på cirka 290 vinduer, og alle har dette som sin lovlige profesjon. De betaler 150 euro, omtrent 1200 kroner, for å leie av vinduet per dag, og det er opp til dem selv å tjene inn dette og mer. Av inntektene betaler de også skatt, på lik linje med alle andre lønnstakere. Mange av jentene som står i vinduene er studenter som finansierer studiene ved hjelp av prostitusjon, og det finnes både økonomi- og medisinstudenter blant dem.

Sikkerheten rundt jentene er også stor, og rundt i hele området står det vakter kledd i sivil og passer på dem. Bare du forsøker å ta bilder av jentene, kan en av disse vaktene komme og gripe kameraet ditt og kaste det i kanalen, for fotografering er selvsagt strengt forbudt, av respekt for jentene. Men det finnes et rødopplyst vindu det er lov å ta bilder av, nemlig vinduet i Red Light Secrets – Museum of Prostitution.

Det var ingen i vinduet da jeg tok bilder av museets fasade, men jeg mener å huske at det var noen som tok bilder av meg da jeg satt der.

Midt i hjertet av Red Light District ligger altså dette lille museet, hvor du i løpet av en kort tur gjennom får se og lære om prostitusjon i Amsterdam sett fra insiden. Både ved hjelp av lyd, video og utstilte gjenstander. Du får også oppleve hvordan det er å selv stå på utstilling, når du underveis kommer inn i et lite rødopplyst rom med vinduer ut på gata. Det var altså her de første bildene i dette innlegget ble tatt, og vi ble faktisk stående en stund og smile og vinke til de forbipasserende, som smilte og lo like mye som oss fra utsiden, og vinket tilbake.

Men museet viste også at på tross av alle de røde lysene, er ikke alt like rosenrødt i Red Light District:

Denne videoen var en av to videoer som ble spilt i loop inne i museet. Du har sikkert sett den før, da den ble ganske mye delt i sosiale medier for et par år siden.

For det er ikke tvil om at trafficking og menneskehandel er et stort problem som følger med i denne bransjen, og selv om alle jentene i Red Light District på papiret er der frivillig, er det en god del som er der mot sin vilje. Enten fordi de har blitt tatt dit fra andre land med lovnader om en dansekarriere, eller fordi de blir psykisk eller fysisk truet til det og deretter utnyttet økonomisk. Det er uenighet om hvor mange det gjelder, noen sier 10%, andre 90%. Men alle er enige om at det skjer og at det er et problem som må bekjempes. Et argument som ofte brukes av dem som støtter forbud mot prostitusjon.

Men i motsetning til i Norge så blir ikke forbud mot prostitusjon sett på som en løsning, i alle fall ikke av majoriteten. For hva med de jentene som bare er her i løpet av de årene de studerer og legger det bak seg straks utdannelsen er i boks? Hva med dem som har valgt denne livsstilen? Hva vil skje med dem om de røde lysene slukkes? Og for å sette det på spissen, nå er det jo nylig blitt avdekket menneskehandel i kulissene hos én enkelt dagligvarekjede i Norge. Skal vi da forby alle dagligvarekjeder av den grunn?

Når dette argumentet legges frem, bruker ofte motparten å komme med et tilsvar om etikk og moral. Så sånn sett er det passende at den korte rundturen i Red Light Secrets ender med et lite avlukke med forheng hvor du anonymt kan, om ønskelig, skrive ned en av dine seksuelle «synder» og lyster. Noen av dem som er skrevet av tidligere besøkende er blitt hengt opp på veggen utenfor avlukket, og mye av det er temmelig drøy lesning. Ved siden av henger Jesu ord: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen», som en påminnelse om at selv om jentene har valgt et liv som prostituerte, så fortjener de ikke å bli sett ned på. Tvert i mot fortjener de den samme respekten som alle andre.

Amsterdams kommunestyre setter nok ikke så pris på at Red Light District er en av byens største turistattraksjoner. Men de har måttet finne seg i at slik er virkeligheten, og etter mørkets frembrudd er området fullt av turister som vil oppleve den fascinerende stemningen i bydelen badet i det røde lyset. Men så er det også sånn at der det er masse turister, er det også lommetyver, så det lønner seg å være på vakt. Etter at en tilsynelatende beruset ung mann som var ivrig på å klemme både meg og kjæresten min villig gikk sin vei etter at vi begge sa «That’s enough», merket jeg at brosjyren fra Red Light Secrets hang mistenkelig langt ut av jakkelommen min. Men siden begge hadde god kontroll på veska ble ingen av oss bestjålet.

Jeg vil absolutt anbefale alle som er i Amsterdam, kanskje med unntak av småbarnsfamilier, en rundtur i Red Light District bare for å kjenne på den fascinerende stemningen. Og om du likevel er der, stikk innom Red Light Secrets og få en kort, men lærerik omvisning som hjelper deg å forstå de prosituertes situasjon og hverdag.

#transkjønnet #transkjønnethet #skeiv #lhbt #lgbt #reise #Amsterdam #Nederland #opplevelse #foto #turist #sex #prostitusjon #trafficking #menneskehandel #moral ? #vadetdu #Jesus ?