«Det er da bare å ta seg sammen». «Du lager virkelig problemer ut av ingenting». De fleste som sliter med eller har slitt med psykisk sykdom vil nok nikke gjenkjennende til disse setningene, som ser ut til å komme oftere enn vi klarer å telle dem fra ulike «velgjørere» som ser ut til å vite svaret på alt. Skjønt, jeg er ikke sikker på hvor godt ment det er, for som oftest blir det sagt med en temmelig nedlatende tone. Som om vi er evneveike som ikke skjønner hvor latterlig enkelt det egentlig er.

«Åh, er det bare å ta seg sammen? Det har jeg ikke tenkt på! Du har reddet livet mitt! Får jeg lov å ta på deg?»

Ja, det stemmer nok at jeg lager problemer ut av ingenting. Men det er fordi jeg er syk. Hodet mitt er så fanget i et negativt tankemønster at det sliter med å se løsninger. Men akkurat som at ingen reiser seg fra rullestolen på mirakuløst vis bare fordi noen forteller dem at det er jo bare å gå, så kommer jeg ikke ut av dette mønsteret bare fordi noen ber meg om å ta meg sammen. Det eneste du gjør er å bryte ned selvtilliten min og skape mer negativitet. Sannsynligvis føler du deg ikke bedre selv heller.

Likevel er det noe du kan gjøre. Akkurat som at du kan støtte opp rullestolbrukeren mens han trener opp bena til å gå igjen, kan du hjelpe meg med å omprogrammere hjernen min. I stedet for å fnysende avfeie problemene som ikke-eksisterende, så kan du prøve å hjelpe meg med å se løsninger eller måter å se forbi problemene på.

Ikke påpek hvor jævlig enkelt det er for alle andre. Spør heller om det finnes måter å gjøre det enklere å takle, og kom gjerne med forslag. Er det riktig ille, kan du tilby å hjelpe med å søke hjelp fra profesjonelle. Men ikke press noen til å gjøre noe de absolutt ikke vil. Vis dem gjerne mulighetene som finnes, men la dem få velge selv om de vil gå for dem.

All denne hjelpen jeg beskriver her har jeg fått, og det har fått meg dit jeg er nå. Jeg er ennå ikke helt frisk fra depresjonen, og fortsatt er det noen dager jeg ikke klarer å gå ut. Likevel er dette en stor utvikling fra å ikke klare å stå opp om morgenen til dette, og jeg er ikke så sikker på at jeg hadde vært her nå om de menneskene som så tålmodig har hjulpet meg i stedet hadde fortalt meg hvor stakkarslig jeg er og bedt meg om å få bedre selvtillit og skjerpe meg.

Så kanskje det er noen andre som burde ta seg sammen?

#angst #depresjon #psykisk #helse #psykologi #tanker #tankespinn #utblåsning #jegerleiavvelgjørere