Det har nå gått to uker siden kjæresten min og jeg kom tilbake fra vår ukelange jentetur til Amsterdam. Siden da har jeg postet innlegg etter innlegg om turen, og inkludert de jeg skrev før turen og under oppholdet, klarte jeg å skvise ut hele atten innlegg i forbindelse med denne turen. Atten! Det er mye mer enn jeg klarte å få ut av noen av turene våre til London, og det verste er at jeg kunne sikkert ha skrevet fler. Men jeg har en mistanke om at du som leser begynner å bli lei av å lese om Amsterdam nå. Noe jeg absolutt kan skjønne, i og med at det jo har gått to uker siden vi kom hjem.

Så for å runde av denne serien med reiserapporter, tenker jeg å dele de mange erfaringene jeg gjorde meg i løpet av denne turen. Så kanskje du kan plassere dem i bakhodet og ta dem med på tur om du noen gang skulle finne på å reise til Amsterdam. Men hva lærte jeg egentlig på turen?

 • Langt fra alle butikker i Amsterdam tar kort, og noen tar til og med 5% gebyr om du velger å betale med VISA
 • Nesten ingen spisesteder tar VISA, selv ikke de fineste og dyreste restaurantene
 • Det finnes heldigvis minibanker nesten overalt
 • Men av og til vil de ikke gi deg mindre enn en 50 euro-seddel, cirka 400 kroner.
 • Dette skjer gjerne den dagen du skal hjem og du bare prøver å få ut noen små kontanter sånn at du har til lunsjen to timer før du skal sette deg på flytoget.
 • Det koster 4 euro, cirka 30 kroner, å komme inn i Sex Museum nesten øverst i Damrak, Amsterdams hovedgate.
 • Har du fire euro å kaste bort, gi dem heller til de to tullingene som fremfører medleys av ABBA-låter på lirekasse i Kalverstraat fremfor å betale inngang på turistfella Sex Museum.
 • Det er jævlig mange syklister i Amsterdam
 • Syklister har egen lysregulering ved fotgjengerovergangene
 • Syklister driter i lysreguleringen, akkurat som i Norge
 • I motsetning til i Norge er syklistene mange, overalt og de kommer fort.
 • Ferdes du i en gate med trikkeskinner har du valget mellom å bli påkjørt av en syklist eller trikken
 • Syklister parkerer sykkelen sin overalt, inntil hva som helst og aller helst skal de låses fast til skilt med teksten «Please, no bicycles!»
 • Ikke kjøp belgiske vafler med sjokoladetopping hvis ikke har tilgang på kniv og gaffel, samt et sted å sette deg ned. Du føler du har sjokoladesaus overalt i trynet etterpå. Til og med bak ørene.
 • Bitterballen med sennep er en utmerket lunsj
 • Pannekaker er en nesten like utmerket middag
 • Dersom jeg ser noe jeg vil ha bilde av, men ikke rekker å ta opp speilrefleksen, få heller kjæresten til å ta bilder med mobilen fremfor å gjøre det selv. Damn you, essensiel tremor og ukontrollerte håndskjelvinger!

Og med det, to uker etter at vi kom tilbake til Norge, sier vi takk og farvel til Amsterdam.

For denne gang.

#transkjønnet #transkjønnethet #skeiv #lhbt #lgbt #reise #Amsterdam #Nederland #jentetur #opplevelse #foto #erfaring #godtur #essensiell #tremor #jadetsammesomhudersophieelisehar