Det har skjedd noen forandringer på blogg.no den siste uken, og med forandringer kommer også stormen med klager, fordi folk liker ikke forandringer. De vil ha det trygge og etablerte. Siden dette er noe ledelsen i blogg.no vet og var forberedt på, så er det naturlig for dem å bare lukke ørene og ignorere alle reaksjonene som kommer inn.

Så når jeg nå er i ferd med å si hva jeg synes om «nye» blogg.no, regner jeg ikke med at det på noe som helst vis vil påvirke deres syn på saken, og få dem til å endre på noe. Men fordi jeg merker at det har påvirket meg allerede, så føler jeg at jeg er nødt til å dele mine tanker om siste oppgradering av portalen som fungerer som vertskap for bloggen min.


Illustrasjonsbilde egenhendig stjålet fra blogg.nos infoblogg.

Først av alt vil jeg berømme hva de har gjort med forsiden og presentasjonen av nye innlegg. Tidligere besto forsiden av en liste som utga seg for å være en liste over nyeste innlegg, selv om denne kun oppdaterte seg hvert tiende minutt. Selv gjennomskuet jeg tidlig når forsiden oppdaterte seg og et kjapt søk i arkivet mitt viser at alle mine innlegg er postet på et klokkeslett hvor det siste sifferet er et ett-tall. Det ga meg en plassering på øvre sjikt av listen av oppdaterte innlegg i ti minutter, men det var irriterende å sitte der og følge med minuttviseren før man kunne trykke på publiser, og dersom noe stjal oppmerksomheten min det lille øyeblikket jeg egentlig skulle poste det, måtte jeg vente ti minutter til. Nå har alle like god mulighet til å bli sett, med store fine bilder, og det er mulighet for å bla seg bakover i arkivet fra forsiden og se innlegg fra de siste timene. Dette var ikke mulig før, så dette liker jeg.

Det jeg derimot ikke er så glad for er at kategoriene er fjernet. Kategoriene var faktisk en av grunnene til at jeg valgte å benytte meg av blogg.no som bloggportal i utgangspunktet da jeg begynte å blogge for halvannet år siden, fordi det var lettere å finne blogger basert på tema. Nå sier ledelsen at kategoriene var for fastlåste og at de derfor er blitt erstattet med hashtags som gjør at man står friere, fordi man da underforstått ikke bare kan legge innleggene inn i flere kategorier samtidlig, noe jeg faktisk flere ganger kunne tenkt meg å ha muligheten av å gjøre. Men i tillegg kan man altså i teorien med hashtags lage sine egne kategorier i stedet for å være fastlåst til en liste over 40 kategorier hvor ingen passer til ditt innlegg. Da vil det også bli lettere for lesere å finne nøyaktig det temaet de vil ha i stedet for å måtte lete i en samlebetegnelse.

Men så er det nå sånn da at dette ikke passer for alle. Jeg skjønner godt at det kan funke for for eksempel matblogger, som kan legge inn hashtags som «oppskrift», «middag» «mat» og «oksehalesuppe», og dermed kan den personen som leter etter en oppskrift søke på dette, eller til og med «oksehalesuppe» hvis det er det denne har lyst på. Til dette funker dette veldig bra.

Men jeg har ikke en sånn blogg som folk leter etter. Bloggen min er mer en sånn blogg som folk bare tilfeldigvis snubler over og tenker «oi, dette har jeg ikke tenkt over» eller «oi, dette visste jeg ikke var et problem engang». For jeg tviler på at det er særlig mange der ute som har funnet denne bloggen ved å søke etter hashtagen «transkjønnet», selv om jeg har brukt denne på hvert innlegg som har omhandlet mine utfordringer som jente i guttekropp i lengre tid. Men jeg tror derimot at veldig mange har funnet bloggen min fordi de har gått inn i kategorien «samfunn» på blogg.nos forside, hvor jeg har lagt mange av mine innlegg under dette temaet, og tilfeldigvis sett en overskrift som fanget deres oppmerksomhet, og dermed fikk dem inn.

Jeg hører hva du sier. Du ber meg nå om å bare legge til ordet «samfunn» som en hashtag i innlegget, og så er jo problemet løst. Men er det egentlig det? Når kategorien er borte og det er opp til hver enkelt å hvilket emneord de søker seg frem til, hvordan vet jeg at de søker på «samfunn» i det hele tatt? Når kategorien ikke lenger er der som en veiledning, så kan jo brukeren like gjerne søke på «politikk» eller andre synonymer, og dersom jeg ikke sitter der med synonymordboka og lister opp dem alle for hvert innlegg jeg skriver, så finner jo ikke brukeren innlegget mitt. Og jeg kan ikke forvente at leseren skriver inn alle mulige synonymer selv for å finne akkurat min blogg. Det er jeg selv som må tilrettelegge slik at jeg er mest mulig synlig, siden det er jeg som leverer produktet. Med andre ord blir det mer arbeid for meg.

Men med den nye friheten med like mange søkeord som det finnes ord i det norske språk, er det ikke sikkert at de søker på «samfunn», «politikk» eller øvrige paraplybegreper i utgangspunktet, så da må jeg i tillegg legge inn alle andre ord og termer som også berøer det jeg skriver om, som «likestilling», «kjønnsroller», «feminisme» og jeg vet ikke hva. Ved dagens slutt sitter vi der med et innlegg med en liste hashtags under signaturen min, med samme lengde som selve innlegget. Alt fordi kategoriene, som fungerte som en samleside, er borte.

Det jeg ikke skjønner er hvorfor vi ikke kan ha kategorier side om side. Vi har jo hatt hashtags på blogg.no i flere måneder allerede, i sameksistens med kategoriene. Hvorfor ikke ha begge deler?

Så konklusjonen min blir hipp hurra for hashtags for spesifikke søk med fokus på et bestemt tema, men jeg hadde gjerne sett at kategoriene ble beholdt for en samling av videre tema under en paraplybetegnelse.

Jeg regner ikke med å nå frem til noen som helst med dette innlegget, men fordi jeg føler at det nå vil bli vanskeligere å nå ut med bloggen min når søkeordene fra brukerne kommer til å bli mer spesifikke, så har det gått utover motivasjonen min. Derfor følte jeg for å dele mine tanker om dette i et innlegg. Og dersom du er enig med meg, så deler du dette innlegget med dine venner. For jeg tror jeg kommer til å bli enda mer avhengig av at du som leser denne bloggen deler innleggene mine fremover enn jeg har vært tidligere, for at nye lesere skal oppdage den.

#transkjønnet #transkjønnethet #frustrasjon #irritasjon #bloggdesign #blogg.no #tilgjengelighet #samfunn #politikk #likestilling #feminisme #kjønssroller #orkerikketenkeutflerehashtags