Amsterdam er en by med et kompakt sentrum man fint kan bevege seg rundt i til fots. Men det er ikke langs de smale gatene på hver side av kanalene, hvor du konkurrerer om plassen med både biler og syklister, at du får sett byen fra sin beste side. Det gjør du nemlig i selve kanalen. Men om du ikke føler for å svømme, så finnes det en måte. Nemlig de mange turistbåtene.


Ok, montasjen er fra to forskjellige dager og det er ikke samme båtselskapet engang. Det innfelte bildet er tatt like før avgang ved Amsterdam Centraal. Det andre bildet tok jeg noen dager senere på vei over en bro (like ved der det står «Amstelstraat» på kartet under) på vei tilbake til hotellet, hvor kjæresten min ventet på meg, da denne båten tilfeldigvis kom.

Det finnes en håndfull av ulike selskaper som tilbyr sightseeing på kanalene, og i tillegg til den vanlige en-timers turen som vi gikk for, kan du betale litt ekstra for en såkalt pizzabåt, hvor det serveres pizza ombord, ost og vin-båt med avganger etter mørkets frambrudd, og sikkert masse til. Det er vanskelig å finne en oversikt over alle. Men felles for de fleste er at de går fra området like utenfor Amsterdam Centraal, altså der de fleste turistene ankommer byen enten det er med vanlig rutetog eller flytoget. Sånn sett er det jo perfekt. Man kommer ut fra stasjonsbygningen til en ukjent by og lurer på hva kan man egentlig gjøre her?

Så hvorfor ikke sette seg på en båt som tar deg med rundt og viser deg en god del av det?


Ruten båten vår tok, nedtegnet etter hukommelsen min, med bildene jeg tok som referanser. Denne ruten tok cirka en time, og det ble avspilt lydopptak med beskrivelser av landemerkene vi passerte på fem forskjellige språk.

Om ikke annet var det en fin anledning til å få tatt noen bilder.

Turen startet nord for byen, utenfor kanalene. Der var det ikke så mange bygninger av den typen man forbinder med Amsterdam, men heller store, moderne bygninger.

På vei inn i kanalene igjen passerte vi vitenskapsenteret Nemo. Bygningen har en stor takterrasse som er åpen for absolutt alle, og som jeg selvsagt også tok noen bilder fra. Et av dem har jeg allerede delt i et tidligere innlegg.

I det vi er på vei inn i kanalene passerte vi et par husbåter. Det er mange av disse langs kanalene, og det bor faktisk folk i dem. Fast til og med.

Vel inne i kanalen ble vi passert av denne gjengen.

Her er vi på vei inn på elven Amstel, like ved hotellet vårt. Broen jeg fotograferte fra i det første bildet i dette innlegget er så vidt synlig lenger fremme.

Et bilde av en nederlandsk klaffebro hører med, gjør det ikke?

I den sørvestlige delen av kanalen Herengracht er husene bredere enn ellers i Amsterdam, da det var her rikfolket bygde sine hus på 1600-tallet. Men etter hvert som vi beveger oss nordover og nærmere utgangspunktet vårt for turen, får husene igjen den samme smale bredden som vi er vant med.

Og tilbake ved utgangspunktet ved Amsterdam Centraal kunne vi konkludere med at vi var veldig fornøyde med å ha valgt å følge anbefalingene om å kjøpe billetter til turistbåtene. Vi fikk sett mye, lært en god del om byen og alt dette på en veldig behagelig og avslappende måte, der vi gled bortover kanalene på båtens elektriske og dermed stillegående motor. Jeg vil anbefale alle som tenker å ta turen til Amsterdam, i alle fall for første gang, å hoppe på en slik turistbåt. Og da helst så tidlig i oppholdet som overhodet mulig, i tilfelle du under turen oppdager noe du vil se nærmere på.

Men det beste – i kanalene konkurrerer du ikke om plassen med alle syklistene…

#transkjønnet #transkjønnethet #skeiv #lhbt #lgbt #reise #Amsterdam #Nederland #opplevelse #foto #sightseeing #båt #turist #arkitektur #ingenjævlasyklist !