Så var vi her igjen, ved enda en av disse amerikanske, ny-innførte høytidene. Denne gangen er det den vi kaller Black Friday, en høytid som de fleste av oss ikke hadde hørt om engang for bare noen år siden. Men i motsetning til Valentine’s og ikke minst Halloween, hvor det fortsatt klages over at handelstanden har vært litt for ivrige på å prakke på oss utenlandske, amerikaniserte tradisjoner uten grobunn i hardingfele og rømmegrøt, så ser det ut som at akkurat Black Friday får være i fred. Men hvorfor?

En kompis tok opp dette temaet her om dagen. Hvor merkelig er det ikke at hvis vi ser på alle de amerikanske tradisjonene vi gradvis har adoptert, så har vi fortsatt til gode å begynne å markere Thanksgiving her til lands. Synd, mente han, for han kunne tenke seg en ekstra unnskyldning for å spise kalkun. Men en del av Thanksgiving-tradisjonen har vi jo tatt til oss, sa han, nemlig Black Friday som alltid kommer dagen etter Thanksgiving og som markerer begynnelsen på julesesongen. Hvorfor har vi bare fått den delen, ville han vite, når vi ikke har fått den delen som innebærer at han får kalkun?!

Svaret er ganske enkelt, for det har jo vært handelstanden som har presset gjennom disse tradisjonene her i Norge, kort og godt fordi de ønsker en unnskyldning til å ha salg. Men i motsetning til Valentine’s, hvor de pusher hjertekort, plysjbamser og konfekt, og Halloween hvor det går i skumle kostymer, gresskar og godteri, så er det lite handelstanden kan dra nytte av i en høytid som består i å sitte med familien og spise kalkun. Men Black Friday derimot er en utmerket anledning til å få høy omsetning i varehusene, og dermed blir jo det naturlige å skille ut dette fra resten av Thanksgiving-tradisjonen. Så nok en gang har handelstanden tredd en høytid nedover ørene våre utelukkende for å tjene penger.

Men når vi stadig hører klager om nettopp dette hver gang det nærmer seg Valentine’s og Halloween, så ser det ut som at ingen egentlig misliker Black Friday, selv om den er innført på nettopp de samme premissene. Så hvorfor er det egentlig sånn?

Her tror jeg svaret ligger i hva det forventes vi kjøper denne dagen. Jeg har allerede nevnt hjertekortene, plysjbamsene og gresskarkostymene i forbindelse med Valentine’s og Halloween. Dette er varer vi kjøper, eller det forventes at vi kjøper, på grunn av høytiden, men som straks det er over dytter inn i et skap. Handelstanden har med andre ord skapt et behov for disse varene ved å innføre høytiden. Men i tilfelle Black Friday så er det ikke noe spesielt det forventes at du kjøper, og prisene settes ned over store deler av sortimentet. Med andre ord, det er et salg over de varene du bruker og har lyst på hele året.

Hvem kan vel egentlig mislike en slik høytid?

Jeg tviler likevel på at jeg kommer til å markere denne dagen ved å dra på shopping selv, særlig fordi jeg skal jobbe store deler av dagen. Og når jeg ser på innlegget mitt fra i fjor, så var det eneste jeg kjøpte en sekspakning med gitarplekter til 49 kroner på Clas Ohlson. De var ikke på tilbud engang, jeg bare gikk forbi dem der de lå og tenkte «jøss, gitarplekter? Det trenger jeg faktisk», og så kjøpte jeg en pakke. Forøvrig de beste plektrene jeg noen gang har brukt i løpet av min karriere som gitarist.

Men jeg ser ikke bort i fra at jeg titter innom Nelly.com i løpet av dagen og ser om de har noe som frister. De har jo satt ned hele varesortimentet sitt med 20%, og jeg har en gavekode på 75 kroner liggende som jeg fikk til bursdagen min for snart tre uker siden. Så hvorfor ikke?

Hva har du tenkt å kjøpe/se etter i dag?

#shopping #innkjøp #blackfriday #gitar #plekter #gitarplekter #clasohlson #ikkesalg #ikkesponsetavnellyheller